3. dubna 2024

Divize Integrita a technický inženýring ÚJV Řež spolupracuje na podpoře provozu ukrajinských jaderných elektráren už dlouhou řadu let. Pro provozovatele NAEK Energoatom jsme oceňovaným obchodním partnerem, kromě Rovenské jsme pracovali i na Jihoukrajinské nebo Chmelnické elektrárně a také na řadě odborných posudků a analýz. 

Výrobní postupy na míru

Výroba lana, které měří skoro 200 metrů, váží cca 13 tun a je spletené ze 456 ocelových drátků, je náročná. V tomto případě jí musela navíc předcházet speciální příprava. Jakkoliv je předpínací systém v Temelíně a na rovenském bloku podobný ve svém principu, použité materiály i zařízení pro výrobu a kompletaci těchto lan se v řadě aspektů a parametrů liší. Před potvrzením zakázky do výroby v ČR tedy bylo potřeba zpracovat návrh na výrobní a kontrolní postupy v českých podmínkách tak, aby vyhověly ukrajinským normativům. 

„Tento krok jsme velmi rychle zvládli i díky tomu, že jsme měli možnost navštívit původní výrobní závod na Ukrajině v rámci dřívější spolupráce, a tamější technologie a zařízení dobře známe, “ přibližuje okolnosti přípravy Petr Vomáčka, který zakázku v ÚJV Řež vedl.

Rovenská jaderná elektrárna má dva ze čtyř reaktorů stejného typu jako jsou v Temelíně. Velmi podobné jsou tak i kabely, které vyztužují ochrannou budovu kolem reaktoru. Liší se v detailech jako například počet drátů, tvar, do kterého jsou dráty navíjeny a jiný je také způsob zavádění kabelů do budovy,“ upřesnil Jan Wandrol, ředitel naší divize Integrita a technický inženýring.

Součástí naší práce bylo i vytvoření detailní výrobní dokumentace, která posloužila jako podklad pro schválení lana do provozu pro ukrajinské dozorové orgány. Pro bezpečnou přepravu lana ÚJV Řež také navrhla a zajistila výrobu speciálního manipulačního rámu a finální přípravu k transportu. Instalaci a napnutí lana si už zajistí sami ukrajinští specialisté.

Na zakázce se podíleli i další smluvní partneři. Pod naší supervizí se výroby a kompletace ujala společnost Montáže a opravy jeřábů, s.r.o. Vlastní výroba lana proběhla ve spolupráci s kolegy z ČEZ v jejich předpínací základně v Temelíně a zabrala tři měsíce. Obchodní stránku dodávky zaštítila firma ES Group Europe, finanční prostředky na tuto transakci poskytlo USA v rámci válečné pomoci Ukrajině. Nový ocelový kabel plánují ukrajinští technici na jednou ze čtyř bloků Rovenské JE instalovat na jaře v rámci pravidelné údržby. 

Za průběh a výsledek této zakázky jsme od ukrajinské strany získali poděkování za vysokou profesionalitu. V jednání je i další dodávka lana ještě v tomto roce.

Jsme rádi, že výsledek naší práce vzbudil i mediální zájem. Některé výstupy můžete najít na našem kanálu Youtube:

ÚJV Řež vyrobila předpínací kabel pro Rovenskou JE (youtube.com)

Předpínací kabel pro Rovenskou JE - rozhovor s Petrem Vomáčkou (ÚJV Řež) (youtube.com)

 

 

Další aktuality