1. března 2018

Po dvou letech se na veletrhu představuje na 200 vystavovatelů z více jak 10 zemí. I když největší zastoupení má tradičně obor vytápění a vodní hospodaření, nás zajímaly doprovodné programy. A protože naše vodíkové technologie míří i na obce, cíleně jsme se zaměřili na Den starostů. Šlo o setkání představitelů samospráv z celé České republiky ke třem klíčovým tématům: voda - energetika - odpady. Den starostů se koná na základě spolupráce Svazu měst a obcí ČR s organizátory veletrhu.

Na veletrhu jsme prezentovali jak společnost ÚJV Řež, tak náš výzkum v oblasti vodíkových technologií obecně, ale především prototyp vodíkového power boxu. Ten jsme navrhli a postavili v podobě funkčního vzorku ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. Nese  pracovní označení Power-box 180W (ve variantách Standard a Extreme). „Jedná se o přenosný zdroj stejnosměrného napájení s vodíkovým palivovým článkem, který může sloužit například v případě rozpadu elektrizační soustavy, takzvaného blackoutu. Vodík je dodáván z tlakové láhve, která je umístěna vedle vlastní jednotky", představuje vystavované zařízení Ing. Aleš Doucek Ph.D., vedoucí oddělení Vodíkové technologie, z divize Jaderná bezpečnost a spolehlivost.

Návštěvníky naší prezentace na veletrhu nejvíce zaujalo, že se jedná o systém s nulovými emisemi, kdy jediným odpadním produktem je vodní pára, a tedy možnost provozu i v interiéru a fakt, že systém funguje tak dlouho, dokud máte vodík, protože výměna tlakových lahví je možná za provozu. Zařízení je unikátní ve využití interního power-managementu. Díky němu lze jednotku Power-box 180W provozovat jako zdroj energie pro zařízení, jejichž spotřeba se dynamicky mění v čase, příkladem mohou být radiostanice policie nebo HZS.

 

Další aktuality