22. září 2022

Tyto reaktory budou o něco menší než stávající jaderné bloky, je možné je vyrábět sériově a soustředit jich víc na jednom místě. ÚJV Řež se stala jedním ze tří zakladatelů Jihočeského jaderného parku (South Bohemia Nuclear Park), přípravné memorandum o spolupráci na tomto záměru jsme podepsali už v květnu letošního roku.

V areálu jaderné elektrárny Temelín vznikne pilotní projekt, kde se budou testovat možnosti reaktorů nové generace. Už v řádu let mohou doplnit či postupně nahradit část dosluhujících elektráren a tepláren.

ÚJV Řež a její Skupina ÚJV se do aktivit v oblasti malých modulárních reaktorů čtvrté generace zapojuje už přes deset let. Kromě účasti na mezinárodních projektech a vývoje dvou vlastních konceptů – Energy Well a HeFASTo — se zabývá i praktickými otázkami inženýrské přípravy na licencování a hledání umístění pro prototypy perspektivních světových dodavatelů těchto technologií.

Účast na výstavbě prvního českého jaderného parku je dalším logickým krokem směrem k praktickému uplatnění našeho know-how. Kromě vědecko-výzkumného potenciálu, zaměřeného na bezpečnost konceptů nebo materiální výzkum do projektu přinášíme své konkrétní znalosti a zkušenosti v oblasti licencování, posouzení technické a ekonomické proveditelnosti výstavby nebo pomoc při přípravě harmonogramu budoucí implementace.

 

Další aktuality