21. dubna 2022

ŠKODA PRAHA, člen technologické Skupiny ÚJV a významný dodavatel rozsáhlých energetických celků, plánuje v rámci nově navázané spolupráce zejména zúročit své zkušenosti se zahraniční investiční výstavbou. „Pro ŠKODU PRAHA je posun od realizace elektráren na bázi fosilních paliv k obnovitelným zdrojům přirozenou reakcí na měnící se požadavky na poli elektroenergetiky“, uvedl v této souvislosti Daniel Jiřička, generální ředitel společnosti ÚJV Řež. „Jsme pevně přesvědčeni, že rozsáhlé zkušenosti s realizací investičních celků dokážeme zúročit i v roli generálního dodavatele (EPC kontraktora) při výstavbě fotovoltaických elektráren v Polsku,“ komentuje projekt Jan Štancl, generální ředitel ŠKODA PRAHA.

 

Polský trh je pro nás zajímavý díky vysokému podílu fosilních paliv na celkovém palivovém mixu. Polsko má relativně stabilní právní a regulatorní rámec pro rozvoj projektů, stabilní finanční systém a likvidní trh s bilaterálními smlouvami na odběr elektřiny (PPA)“ vyjmenovává důvody, proč si skupina vybrala Polsko jako první zemi pro investice Jan Ondřich, spoluzakladatel a partner Amper Asset Management. „Ve skupině Amper se snažíme o komplexní přístup k dekarbonizaci, od energetických úspor, přes výstavbu obnovitelných zdrojů, až po uhlíkové ofsety. Polsko je velký trh a proto si ceníme možnosti spolupracovat se silnými partnery, což umožňuje ambici v řádu stovek megawattů nových FVE“, dodává Jan Ondřich.

Fond HYDROGEN2 je zaměřen na investice do vodíkových projektů, cirkulární ekonomiky a obnovitelných zdrojů energie. „Vítáme možnost účastnit se výstavby FVE v Polsku a budeme se snažit zúročit naše vodíkové zkušenosti v aplikacích těchto technologií na vybraných zdrojích a spolu s partnery rozšířit naši spolupráci do dalších zemí ve střední a jižní Evropě“, poznamenává Roman Horák, zástupce Fond HYDROGEN2.  

Experimentální systém ukládání přebytků energie z fotovoltaických panelů do vodíku v areálu ÚJV Řež – pohled na FVE.

Další aktuality