14. července 2022

Ideovým otcem a průvodcem programem byl Zdeněk Vlček, technický  ředitel divize EGP. V první, teoretické části, zopakoval skupině základní fyzikální zákony a principy, na kterých fungují tepelné, parní, plynové a paroplynové oběhy, jaká je jejich účinnost, výhody a nevýhody. Fyziku vystřídaly informace o konkrétním energetickém mixu v ČR, včetně porovnání charakteristik klasických a obnovitelných zdrojů. Pro přípravu na návštěvy elektráren se pak detailně probíraly a vysvětlovaly výkresy a modely jejich jednotlivých částí. A pak se jelo na elektrárny a zkoumalo se na místě, co je v rámci provozu nakonec jinak — a proč.

Na čtvrtý blok Mochovců, který je už v pokročilém stadiu výstavby, se pak na pozvání Slovenských elektráren vypravilo vedení divize EGP v doprovodu Jiřího Duspivy, ředitele divize Jaderná bezpečnost a spolehlivost.

 

Zajímavá zkušenost přispěla nejen k utužení neformálních vztahů v týmu, ale hlavně mladým kolegům přiblížila, co jejich kolegové a předchůdci dokázali, že je na co hrdě navazovat. Moderní projektování musí dnes na změny v zadání i technologiích reagovat pružněji než kdy dříve, atraktivní forma předávání znalostí a zkušenosti z reálného prostředí k tomu u nás v ÚJV Řež patří.

 

Další aktuality