11. července 2023

Cyklistka Vendula Strakatá 2023, autor: Lukáš Slavík

foto: Lukáš Slavík

ÚJV ŘEŽ

Vendulko, kdy přišel ten moment, kdy sis řekla, že se chceš věnovat zrovna cyklistice?

VENDULA

Táta pracoval jako masér kondičního týmu v takovém amatérském klubu, kde se trochu závodilo, pro radost. S ním jsme často jezdili na závody hobíků. No a tam mne to asi poprvé chytlo.

ÚJV ŘEŽ

Hobíci? Cyklisté hobitího vzrůstu?

VENDULA

Nene:) to jsou cyklisté, kteří se tomu věnují jako profíci, ale jsou starší a nezávodí na nejvyšší úrovni. Takže jsem s tátou jezdila na tyhle závody a postupně se o to začala zajímat vážně. Pak jsme založili cyklistický klub tady v okolí, kde jsem začala jezdit, a pak jsem se už postupně posouvala dál a dál. A od doby, kdy jsem se připojila k týmu Dukla, se snažím soustředit na vrcholový sport. Nemyslím si, že bych se cyklistice věnovala jen jako koníčku, je to fakt můj profesionální sen.

ÚJV ŘEŽ

Ke sportování máš doma velkou podporu, sport je asi důležitá součást rodinného života?

VENDULA

Ano, rodiče nás odmalička snažili podporovat ve sportu. Můj táta nás často brával na bruslení, běhání a podobné aktivity. Myslím si, že je to dobře. A pak jsem objevila cyklistiku, které jsem zůstala věrná.

 

ÚJV ŘEŽ

Pamatuješ si, jak vypadal tvůj první bicykl?

VENDULA

Bylo to nějaké horské kolo. Hm, ale už si přesně nepamatuju. Možná mám nějaké fotky, ale už je to dlouho.

ÚJV ŘEŽ

Kdyby ses nevěnovala cyklistice, jaký jiný sport by tě zajímal?

VENDULA

Kdybych nejezdila na kole, tak bych možná dál jezdila na koních, což jsem taky dělala a moc mě to bavilo. Závodili jsme v disciplíně Pony-Games v týmech na ponících. Ale s tím jsem kvůli cyklistice musela přestat, a navíc se to už tady v okolí nedělá. ​

ÚJV ŘEŽ

Jak dneska vypadá tvůj tréninkový program, když se připravuješ na závody?

VENDULA

Trénuju šestkrát týdně. Kromě čtvrtka mám tréninky, které se přizpůsobují závodu, na který se zrovna připravuju.  Pokud je to kratší dráhový závod, trénujeme kratší a intenzivnější tréninky. Pokud jde o delší etapový závod, trénujeme spíše s větším objemem a pomaleji. Náš trenér nám vždycky posílá tréninkový program na celý týden a všechno záleží na charakteru závodů.

ÚJV ŘEŽ

Těšíš se na tréninky nebo se občas musíš i nutit?

VENDULA

Jo, je to docela náročné na mojí vůli, protože občas jsem unavená a moc se mi nechce, je těžké se dostat k tréninku. Ale mám takovou každodenní rutinu a tu si držím, nikdy nevynechávám. Navíc máme společné týmové tréninky, takže se všichni sejdeme a vím, že v tom nejsem sama. Všichni ostatní jdou, i když se jim taky třeba nechce. Takže mám dobrý pocit, že to nevzdávám, protože ostatní to taky nevzdávají.

ÚJV ŘEŽ

A i když jste sehraný tým, existuje mezi vámi nějaká rivalita? Sledujete se navzájem a říkáte si, "Ty jo, ta teď zrychlila" nebo "Ten je dneska lepší"?

VENDULA

V současné době jsem v týmu jediná holka, takže přímou rivalitu nezažívám. Nemám v týmu nikoho ve své kategorii. Ale jsme v Dukle vedení k týmovému přístupu, závodíme jako tým, takže soupeřky, to jsou ty z jiných týmů.

ÚJV ŘEŽ

Je to příjemné být v týmu jediná žena?

VENDULA

Hmm, občas to je s kluky náročné, ale dá se to zvládnout, cítím se tam dobře.

ÚJV ŘEŽ

A co jídelníček? Musíš se hodně omezovat, rozděluješ si jídlo do dávek? Profesionální sportovci často mluví o svém precizně vyladěném stravování…

VENDULA

Nějak moc to zatím neřeším. Jím všechno normálně a mám hodně velký energetický výdej, takže si můžu dovolit sníst cokoli, jen se snažím jíst spíš zdravě.  

ÚJV ŘEŽ

Je pro tebe nějaký je rozdíl mezi závoděním v Česku a v zahraničí?

VENDULA

Určitě, hlavní rozdíl je, že zahraniční závody mají větší počet diváků a jinou atmosféru. V Česku už jsem na tu atmosféru zvyklá, protože většinu závodnic znám osobně. Když jedu závod do zahraničí, kde nikoho neznám, je to pro mě zábavnější, víc mne to motivuje k výkonu.

ÚJV ŘEŽ

Jaký je tvůj největší sportovní sen?

VENDULA

Mým největším sportovním snem je účastnit se závodů na vrcholové úrovni, jako jsou mistrovství světa nebo mistrovství Evropy na dráze. Ráda bych také zkusila závodit na silnici.

ÚJV ŘEŽ

Máš nějakého maskota, talisman nebo rituál, který používáš před závody?

VENDULA

Není to úplně rituál, ale ráda si poslouchám hudbu. Takže si vezmu sluchátka a před závody si prostě pustím písničky, různé styly, třeba Kabáty. To mi vyhovuje. A pak, jako týmový rituál, máme společné rozjížďky před závodem.

ÚJV ŘEŽ

Když srovnáme tvůj běžný týden s tvými kamarádkami, jaký je ten hlavní rozdíl kromě toho, že musíš hodně trénovat? A máš vůbec čas i na nějaké koníčky?

VENDULA

Určitě jde o hlavně čas. Nemám tolik času na zábavu jako kamarádi, a to ani na učení. Někdy musím dokonce odejít ze školy dřív, takže to v tomto ohledu není jednoduché, doháním to pak jindy. Ale volný čas taky mám, občas si s kamarádkami zajdeme popovídat na kafe, ráda mám taky procházky a chodím plavat, to je pro mě relaxace. A ráda se dívám na filmy. Taky čtu historické romány, to je trochu mimo sport, ale moc mě to baví.

ÚJV ŘEŽ

A úplně na závěr se zeptám na tvůj zápis v České knize rekordů. To ti myslím bylo devět?

VENDULA

Když jsem byla malá, dostala jsem k Vánocům Guinessovu knihu rekordů. To mě nadchlo a chtěla jsem se tam taky dostat. Řekla jsem to svému tatínkovi, ale ten pochyboval, že by to šlo. Já o tom ale pořád mluvila a chtěla jsem vymyslet, čím bych se mohla stát výjimečnou nebo mít rekord. Pak jsme společně přišli na nápad, že bych mohla uběhnout nějaký delší běh a zapsat se do České knihy rekordů. Zjistili jsme, že to ještě nikdo neudělal, a tak jsem hned začala trénovat. Vybrali jsme vhodný závod, kde bych to mohla zkusit, a zavolali agentuře, co ty zápisy spravuje. No a po roce tréninku jsem zaběhla půlmaraton, 21,1 km za 2 hodiny a 34 minut a zapsala jsem se jako nejmladší půlmaratonistka do České knihy rekordů.

ÚJV ŘEŽ

Fascinující příběh. Tak držíme palce a budeme tě rádi v další kariéře sledovat. Děkujeme ti za rozhovor.

Vendula Strakatá se narodila v roce 2007 a žije v Řeži u Prahy. Cyklistice se intenzivně věnuje od šesti let, začínala v místním amatérském klubu BSK Racing. Už od jedenácti let závodí v týmu Dukla Praha. Mezi svoje největší dosavadní úspěchy řadí titul mistryně republiky ve stíhacím závodě jednotlivců a v bodovacím závodě jednotlivců, dvě stříbrné medaile na Olympiádě dětí a mládeže a český rekord ve stíhacím závodě družstev. Jako nejmladší půlmaratonistka je od svých devíti let držitelkou zápisu v České knize rekordů.



 

Další aktuality