Technologie Power-to-Gas využívá přeměny elektrické energie na energii chemicky vázanou v podobě plynného média, který je na rozdíl od elektrické energie snáze skladovatelný.

Nejčastěji je tímto médiem vodík či methan. V prvním případě se z přebytků elektrické energie vyrábí vodík pomocí elektrolytického rozkladu vody (viz. Projekt ukládání přebytků energie z fotovoltaických panelů do vodíku).

S ohledem na existující plynárenskou infrastrukturu v podobě rozsáhlé tranzitní a distribuční sítě se značnou transportní i skladovací kapacitou se výzkum zaměřuje na tzv. methanizaci vodíku. Methanizací je myšlen proces katalytické chemické reakce vodíku s oxidem uhličitém dle tzv. Sabatierovy reakce:

            4 H2 + CO2 -> CH4 + 2H2O

Při použití vhodných katalyzátorů a pracovních podmínek (teplota, tlak) lze v jednom kroku dosáhnout velmi vysoké konverze a získat plyn s obsahem methanu přes 95 obj. %. Při splnění normativních a legislativních předpisů lze tento plyn následně využitý jako tzv. náhradní zemní plyn (SNG = synthetic natural gas) a vtláčet jen přímo do plynovodního řádu. Tímto způsobem je možné akumulovat přebytky elektrické energie a následně je efektivně skladovat i distribuovat ke koncovým uživatelům. Současně tím dochází i ke snižování závislosti na importu zemního plynu.

Experimentální zařízení v  ÚJV  Řež umožňují testování různých katalyzátorů, provozních parametrů i proměnných výkonů v závislosti na nestabilním zdroji elektrické energie.  

 

Parametry zařízení našeho zařízení

Výkon elektrolyzéru

6,7 kW (1 Nm3/H2 @ 15 bar)

Pracovní teplota

do 380 °C

Pracovní tlak

5 – 15 bar

On-line analýza produktu

CH4: 0 – 100 obj. %

 

CO2: 0 – 100 obj. %